Повідомлення шкіпера зникло через якийсь баг (їх чомусь два було, і після видалення одного обидва зникли, прошу вибачення). 
Добре що форум мені нові повідомлення на пошту кидає.
шкипер написав:Romashka написав:В код libgphoto2 вже не мав часу дивитися. Думаю в SVN вже все поправили (фотик - бомба!).
Здається правити потрібно ще тут:
/etc/udev/rules.d/54-gphoto.rules
Я в кінці додав таке:
ATTRS{idVendor}=="04a9", ATTRS{idProduct}=="314b", MODE="0660", GROUP="camera"
Рома, можешь, як буде час, розповісти про те, що ти правив в fdi/*? В мене там три порожні папки 
/usr/share/hal/fdi/information/20thirdparty/10-camera-libgphoto2.fdi
Точно не пам'ятаю як ті цифрові поля називаються, щось типу vendor та model - номер model треба з udevinfo взяти.
udevinfo -a -p `udevinfo -q path -n /dev/usbdev_щось-там` | less
Я зробив ls /dev/usb* до і після підключення кабеля - тоді вписується будь-який з нових файлів (їх 4), що з'являються.
В виводі udevinfo знайшов Canon і поля ATTRS{idProduct}, ATTRS{idVendor} - друге стандартне для всіх Canonів, а перше - те, що треба в .fdi вписати (в продубльований блок опису іншого Canonа, зі зміненою назвою фотика на ту, що треба), тільки наскільки я зрозумів треба в десятковий формат перекодувати (здогадався, бо idVendor в udevinfo і .fdi = hex->dec).
Addendum: замість редагування /usr/share/hal/fdi/information/20thirdparty/10-camera-libgphoto2.fdi
можна культурно повидаляти всі зайві описи фотоапаратів (зберігаючи правильну структуру XML) крім нового і записати результат як /etc/hal/fdi/information/20thirdparty/10-canon-ixus-new.fdi - повинно працювати так само.