1

Тема: gphoto2 та нова камера

Купив собі Canon Digital IXUS 950 IS.

Вінда тупо відмовилась працювати з ним, не зважаючи на всі спроби та драйвера. Ну й фіг з нею big_smile

В арчі gphoto2 розпізнав камеру як загальне устройство - це дозволяє вивантажити все з камери. Але деякі операції здається не доступні. Наприклад не працює gtkam (до речі ще один застарілий пакет з екстра).

Ніхто часом не пробував додавати камери до libgpghoto вручну? Подивився я текст, здається все просто, достатньо додати

{"Canon:Digital IXUS 950 IS (PTP mode)",0x04a9, 0x314b, 0},

але не знаю, як перевірити працездатність - якийсь набір тестів чи щось таке...

Бо й в цифрових камерах і в gphoto я поки що той... чайник smile

$ cd /pub
$ more beer

2

Re: gphoto2 та нова камера

Ну ти й задав питання neutral
Та як перевірити.... з'єднуєшь фотік з компом та дивишься, чи буде працьвати.

А в загалі ні... не знаю smile я з фотіком працюю через usb дріт, як флешкою. Більше, гадав, нічого й не потрібно.

3

я як, фотоапарат підєднував, то все наче без проблем було, тільки з правами на девайс якісь кракозябри, то я фотки через sudo стягував smile але потім таки виділив час і розібрався, прогу юзавк QTшну якусь... здається з кде...

4

Питання знято. Здається мою англійську зрозуміли smile

its in SVN and will be in the next release, thanks!

$ cd /pub
$ more beer

5

Ги, а я якраз вчора на попередній колишній роботі пробував під'єднати Canon A720 IS.
Спочатку думав, що не працював тому, що мій користувач не був в групі camera. Додав.
Потім почав копати в бік HAL - знайшов де лежить файл .fdi з описами фотоапаратів - продублював A710 IS і змінив назву і серійний номер пристрою (через udevinfo знайшов і з hex в dec перекодував) на А720 IS - всеодно не бачиться. hmm
В код libgphoto2 вже не мав часу дивитися. Думаю в SVN вже все поправили (фотик - бомба!).

TO LIVE IS TO DIE

6

Повідомлення шкіпера зникло через якийсь баг (їх чомусь два було, і після видалення одного обидва зникли, прошу вибачення). sad
Добре що форум мені нові повідомлення на пошту кидає.

шкипер написав:
Romashka написав:

В код libgphoto2 вже не мав часу дивитися. Думаю в SVN вже все поправили (фотик - бомба!).

Здається правити потрібно ще тут:
/etc/udev/rules.d/54-gphoto.rules
Я в кінці додав таке:

ATTRS{idVendor}=="04a9", ATTRS{idProduct}=="314b", MODE="0660", GROUP="camera"

Рома, можешь, як буде час, розповісти про те, що ти правив в fdi/*? В мене там три порожні папки sad

/usr/share/hal/fdi/information/20thirdparty/10-camera-libgphoto2.fdi
Точно не пам'ятаю як ті цифрові поля називаються, щось типу vendor та model - номер model треба з udevinfo взяти.

udevinfo -a -p `udevinfo -q path -n /dev/usbdev_щось-там` | less

Я зробив ls /dev/usb* до і після підключення кабеля - тоді вписується будь-який з нових файлів (їх 4), що з'являються.
В виводі udevinfo знайшов Canon і поля ATTRS{idProduct}, ATTRS{idVendor} - друге стандартне для всіх Canonів, а перше - те, що треба в .fdi вписати (в продубльований блок опису іншого Canonа, зі зміненою назвою фотика на ту, що треба), тільки наскільки я зрозумів треба в десятковий формат перекодувати (здогадався, бо idVendor в udevinfo і .fdi = hex->dec).

Addendum: замість редагування /usr/share/hal/fdi/information/20thirdparty/10-camera-libgphoto2.fdi
можна культурно повидаляти всі зайві описи фотоапаратів (зберігаючи правильну структуру XML) крім нового і записати результат як /etc/hal/fdi/information/20thirdparty/10-canon-ixus-new.fdi - повинно працювати так само.

TO LIVE IS TO DIE

7

В мене з gphoto останнім часом твориться якась фігня sad
Фотоапарат Canon A710 IS
З-під рута працює, а з-під мого користувача не хоче навіть файли показувати, тільки камеру детектить.

В режимі дебага отримав таке:

0.848395 gphoto2-port(2): Opening USB port...
0.848735 libusb(2): gp_port_usb_open()
0.849118 gphoto2-port(0): Could not query kernel driver of device.
0.849436 libusb(2): claiming interface 0
0.849762 gphoto2-port(0): Could not claim interface 0 (Operation not permitted). Make sure no other program or kernel module (such as sdc2xx, stv680, spca50x) is using the device and you have read/write access to the device.
0.850116 context(0): An error occurred in the io-library ('Could not claim the USB device'): Could not claim interface 0 (Operation not permitted). Make sure no other program or kernel module (such as sdc2xx, stv680, spca50x) is using the device and you have read/write access to the device.

Хто підкаже в яку сторону копати?

Читайте мануали - вони рулять!
Google's power big_smile
http://www.userbary.org.ua/albums/userpics/2211.gif

8

Можливо, треба додати юзера в групу чи то storage чи то photo, зараз не пам'ятаю.

9

camera

TO LIVE IS TO DIE

10

Є користувач в групі camera.
Раніше працювало норм. Куди ж копать то?

Читайте мануали - вони рулять!
Google's power big_smile
http://www.userbary.org.ua/albums/userpics/2211.gif

11

udev, hal, спитай на оф. форумі. hmm

TO LIVE IS TO DIE